Partner_Jimco.jpgPartner_VanRanst.jpgPartner_HofvanSchoten.jpgGoldenPartner_BestSport.jpgPartner_QuickCopy.jpgPartner_ADG.pngPartner_Taki.jpgPartner_DeWit.jpgPartner_Allchim.jpgGoldenPartner_Quick.jpgPartner_Braspennincx.jpgPartner_LingerieAn.JPGGoldenPartner_Brasserie Vordensteyn.jpg
  • 20180930_WinstHL3.JPG
  • 20181110_Clubdag.JPG
  • 20181115_10jaarHCS.png

We schakelen in de nacht van zaterdag op zondag over op "wintertijd". We draaien dan de klok van 3 uur naar 2 uur.

 

Waarom?

In de zomer komt de zon zo vroeg op dat het al licht is terwijl de meeste mensen nog slapen. Door de klok te verzetten lijkt de zon later op te komen en weer onder te gaan. Hierdoor is het 's morgens langer donker, en blijft het 's avonds juist langer licht. De periode van daglicht komt zo beter overeen met de periode waarin de meeste mensen wakker zijn. De gedachte achter zomertijd is dat men zo zou kunnen bezuinigen op (elektrische) verlichting. Het energiebesparende effect van zomertijd is echter omstreden.

 

In België

Van 1918 tot en met begin 1940 werd in België jaarlijks op onregelmatige data de zomertijd ingevoerd. Het Koninklijk besluit van 15 september 1928 stelde vast dat de zomertijd elk jaar, in de nacht van de 2e of 3e zaterdag op zondag van de maand april, te 2 uur, begon, om in de nacht van de 1e zaterdag op zondag van de maand oktober, te 3 uur, te eindigen. In mei 1940 werd de klok (die toen al op zomertijd over was gegaan) op last van de Duitse bezettingsmacht nóg een uur verzet: voorheen liep de klok in België op Greenwich Mean Time (UTC / GMT) en vanaf dat moment op Midden-Europese Tijd (CET). De zomertijd die in 1940 ingegaan was liep tot eind 1942. Van 1943 tot en met 1946 en vervolgens sinds 1977 gebruikt België zomertijd.

 

JSN Epic template designed by JoomlaShine.com