• 20190418_Praag.jpg
  • 20190504_D2N_Brussels.jpg
  • 20190630_VertrekPraag.jpg

Helemaal naar Praag in Tsjechië

In de nacht van woensdag op donderdag zijn de bussen met HCS-spelers naar Praag gereden.

We zullen er deelnemen aan het "Praag Handbal Cup" tornooi. In totaal zijn er 642 ploegen ingeschreven uit 31 verschillende landen. 12 Ploegen komen uit België en van die 12 zijn er 9 van HCS. Jawel NEGEN ploegen. Drie jaar terug gingen we nog met 6 ploegen naar Praag. Ieder jaar werden er meer Schotenaren enthousiast zodat we in 2017 met 8 ploegen gingen en in 2018 met 10. En nu zijn we met 9 ploegen. Eentje minder dan vorig jaar, maar opnieuw een indrukwekkend aantalsurprised. Iedere ploeg zal minstens 6 wedstrijden (van 2 keer 15min) spelen. Als de resultaten goed zijn, kan je verder doorstoten in het tornooi en meer wedstrijden spelen.

Nieuw dit jaar is een HCS-scheidsrechterkoppel dat wedstrijden op het tornooi mee zal begeleiden. Het gelegenheidsduo Kilian Messens en Jarno Vinckevleugel, beiden juniorscheidsrechter, reizen mee naar Praag. Zij maken deel uit van 3 Belgische koppels die op de Prague Handball Cup actief zullen zijn, onder begeleiding van scheidsrechterwaarnemer Raoul. Wij zijn best trots op hun deelname, en wie weet, zullen er HCS-supporters zijn die voor dit scheidsrechterduo zullen supporteren in plaats van voor één van de spelende ploegenlaughing.

Het tornooi gaat door in ongeveer 35 sporthallen. Deze liggen allemaal verspreid over Praag. Er zal dus wel wat heen en weer gereisd moeten worden.

Tornooiverloop

In de groepsfase (preliminary round) zitten in iedere groep 6 tot 8 ploegen die onderling spelen. Op basis van de resultaten wordt er per groep een rangschikking gemaakt. De hoogst geklasseerde mogen (meestal de eerste 3 plaatsen) verder naar de hoofdronde, de lager geklasseerde naar de B-reeks. Het klassement wordt opgebouwd volgens volgende regels:

1. het totaal aantal punten op basis van de gewonnen wedstrijden
  2. het aantal punten op basis van gelijk gespeelde wedstrijden
  3. het verschil in doelpunten van gelijk gespeelde wedstrijden
  4. het aantal gemaakte doelpunten in gelijk gespeelde wedstrijden
  5. het verschil in doelpunten binnen de groep
  6. het aantal gescoorde doelpunten in wedstrijden uit de groepsfase (enkel van toepassing in de rangschikking van de hoofdronde)
  7. het lot

In de hoofdronde (main round) worden groepjes gevormd van 3 ploegen (andere dan waar al tegen gespeeld werd). De winnaar van ieder groepje, mag verder naar de volgende ronde, waar een knock-out systeem wordt toegepast (de winnaar gaat door, voor de verliezer zit het tornooi er op).

In de B-reeks wordt onmiddellijk gestart met het knock-out systeem.

Shoot-out

In geval van gelijkspel bij het knock-out systeem, wordt er onmiddellijk na de wedstrijd een "shoot-out" gespeeld. Hierbij mogen per ploeg 5 spelers + 1 keeper deelnemen.

De keeper start met 1 voet op de doellijn en de veldspeler met 1 voet op de 9-meterlijn en de bal in de handen, op dezelfde speelhelft als de keeper. De veldspeler geeft een pass naar zijn / haar keeper en vanaf dan mag de keeper en de veldspeler zich verplaatsen. De veldspeler loopt naar de overkant van het speelveld en de keeper neemt ergens in de 6-metercirkel een goede positie in. De keeper geeft een verre pass naar de veldspeler, die de bal aanpakt, maximaal 3 passen zet en van buiten de 6-meterlijn een shot op doel doet. In de andere goal staat de keeper van de tegenstanders. Als de bal in het doel beland, levert dat één punt op.

Dan is het de beurt aan de tegenpartij en zo wordt er verder afgewisseld tot aan beide kanten 5 spelers geweest zijn. De ploeg die de meeste doelpunten maakt wint de shoot-out. Bij gelijkstand na 5 spelers, wordt de shoot-out verder gezet, totdat één van beide ploegen een punt verschil heeft (als beide ploegen missen of beide ploegen scoren, dan volgt er nog een shoot-out).

Indien de bal de grond raakt (slechte pass, slechte receptie, dribbel), is de doelpoging voorbij. Er wordt dan niet gescoord. Ook andere normale handbalfouten (loopfout, keeper die uit de cirkel komt, veldspeler die in de cirkel komt, ...) breken de doelpoging af.

Je kan hier ook naar een demonstratie filmpje kijken.

Opsplitsing in categorieën

Er zijn 5 leeftijdscategorieën:

• A-categorie: geboren in 2000 of 2001 (voor HCS enkel jongens)
  • B-categorie: geboren in 2002 of 2003 (voor HCS meisjes en jongens)
  • C-categorie: geboren in 2004 of 2005 (voor HCS meisjes en jongens)
  • D-categorie: geboren in 2006 of 2007 (voor HCS enkel jongens)
  • E-categorie: geboren in 2008 of later (geen deelnemers van HCS in deze categorie)

Per leeftijdscategorie wordt er dan ook nog eens de opsplitsing gemaakt in:

• M: mannekes, of internationaler "man"
  • W: wijfkeswink, of internationaler "woman"

En wie speelt er nu waar?

Handbalclub Schoten heeft volgende ploegen ingeschreven:

MA: 1 ploeg (oudste kadetten)
  • speelt met balmaat 3
  • coach: Hannes & Michael
MB: 2 ploegen (jongste kadetten)
  • coach: Roel & Patrick
  • coach: Frans & Bryan
MC: 2 ploegen
  • coach: Sam & Amber
  • coach: Rudi & Yarne
MD: 1 ploeg
  • speelt met balmaat 1