Op zondag 21 mei ’17 nam Handbalclub Schoten het op tegen de handbalclub uit Wilrijk in de Belgische finale voor meisjes tot 16 jaar. Na een spannende wedstrijd wonnen de Schotense meisjes de beslissende wedstrijd met het kleinste verschil en werden ze Belgisch kampioen.

Handbalclub Schoten nam met een ploeg deel aan de VHV-wedstrijden voor meisjes tot 16 jaar. Het hele seizoen lang namen ze het op tegen andere handballende meisjesploegen uit het hele land. Na 24 wedstrijden kan HCS zich met 9 punten voorsprong, stevig op de tweede plaats vestigen, maar wel met 6 punten minder dan de eerste uit het klassement, HV Uilenspiegel. Op zondag 21 mei werd dan de allesbeslissende finale gespeeld tussen de nummers één en twee uit de rangschikking. Hierbij werd geen rekening gehouden met de verzamelde punten. Beide ploegen startten dus met gelijke kansen, maar HV Uilenspiegel had niet enkel een beter seizoen resultaat, het had bovendien ook nog het thuisvoordeel. Het was overduidelijk dat HCS, de underdog was voor deze wedstrijd.

De Schotense meisjes wisten wat hun te doen stond, maar beseften ook goed dat het een moeilijke opdracht was. 14 Speelsters waren na de opwarming en de laatste instructies van coach Wilfried Bes, klaar om er aan te beginnen. Onder luide aanmoediging van een grote groep blauwwit geklede supporters, die meer dan de helft van de tribune inpalmden, werd er nerveus gestart. De Schotense meisjes konden moeilijk door de verdediging van de thuisploeg geraken, maar als het hen lukten, konden ze ook de doelvrouw verschalken. Verdedigend leverden ze goed werk en keepster Liesl Faddar voorkwam dat de thuisploeg kon uitlopen. Na een kwartier spelen begon de thuisploeg te twijfel en geraakten de Schotenaren op dreef. Na 23 minuten kon HCS op voorsprong komen en zo iets later met een goed gevoel de rust in gaan bij een 4-5 stand.

Na de rust werd er zeer fysiek gehandbald. Snelle balwissels, fast-breaks en stevig fysiek contact bij de verdediging, alsof het allemaal al twintigers waren met heel wat handbalervaring. Na een kwartier spelen in de tweede helft, trad de vermoeidheid bij beide ploegen op. Zo werden er meer doelpunten gemaakt en stond het snel 10-9. Een speelster van Wilrijk liep tegen haar derde tijdstraf aan en moest zo de wedstrijd verlaten. HCS rook haar kans en kon langszij komen en even later zelfs opnieuw de leiding nemen. Met nog een halve minuut speeltijd op de klok stond het 13-14 en ging Schoten opnieuw in de aanval om de zegen veilig te stellen. Maar het shot mistte doel en de thuisploeg lanceerde nog een snelle tegenaanval om zo een gelijkspel en dus verlengingen, af te dwingen. In die laatste seconden hield de Schotense verdediging stand en kon HV Uilenspiegel niet meer voor doelgevaar zorgen. Handbalclub Schoten behaalde zo een 13-14 overwinning en werd Belgisch kampioen in de M16-categorie!

Uitzinnige supporters, confetti, tranen van geluk en heel wat stevige omhelzingen, volgde na het eindsignaal. Het duurde ook even voor de officiële medaille uitreiking kon plaats grijpen. En natuurlijk, na de wedstrijd was er op het thuisfront ook nog een feestje voor deze knappe prestatie.