2017-2018 was voor de dames een seizoen met ups and downs. Toch slaagde ze er in om tijdens de voorcompetitie zich als tweede in het klassement te nestelen. Hierdoor konden ze meespelen in de play-offs, waarbij diegene die als eerste eindigde naar de tweede nationale reeks kon promoveren. Er werd fel gestreden door de Schotense meisjes, maar Sporting Nelo was niet te verschalken in de uitwedstrijd. Toen Nelo in Schoten kwam spelen, moesten onze meisjes winnen om kans op de eerste plek te behouden. Na een heel spannende wedstrijd, met heel wat blauw gekleurde supporters, eindigde het op een gelijkspel. Hierdoor werd Nelo eerste en kon het promoveren, terwijl HC Schoten op een tweede plek bleef steken.

Omdat er in de eerste nationale reeks niet enkel een ploeg degradeerde, maar er ook een ploeg stopte (DHT Middelkerke Izegem), kon er een extra ploeg promoveren van 2de naar 1ste nationaal (Eynatten). En daardoor kwam er in de 2de nationale reeks ook een extra plaats vrij (de eerste uit Liga en de eerste uit de Waalse competitie konden dus beide stijgen). Bovendien was er ook in de 2de nationale reeks een ploeg die stopte (Rhino), en kon er dus nog een derde ploeg promoveren. HC Schoten kwam als tweede in de rangschikking in aanmerking om deze plaats in te vullen. Maar ook Flemalle, die tweede eindigde in de Waalse competitie, had recht op diezelfde plaats. Een testwedstrijd dan maar om te bepalen wie er mocht overgaan? Normaal wel, maar zover is het niet gekomen. Flemalle had geen interesse om te promoveren en dus was HC Schoten de enige ploeg die kon stijgen.

Na overleg binnen het bestuur, overleg met de gemeente om toestemming te krijgen om met hars te mogen spelen en overleg met de sportieve cel van HCS, werd er besloten om deze kans met beide handen te grijpen. En dus speelt HC Schoten in het seizoen 2018 - 2019 voor het eerste in de nationale competitie.