COVID-19 update

update 01/01/2021

momenteel bevinden we ons in code rood binnen de handbalsport: +12j indoor sporten is nog steeds verboden. 

Wedstrijden zijn niet mogelijk – trainingen zijn toegestaan tot en met leeftijd -13 jaar (geboortejaar 2008 en jonger maar wel contactloos) 

Trainers dragen hun mondmasker de hele tijd, ook tijdens trainingen.

– leden komen omgekleed naar de accommodatie (slechts een minimale tijd voor aanvang van de training). 

– kleedkamers, douches en kantine zijn nog steeds gesloten

 

update 17/10/2020 competitie wedstrijden in Schoten

Bijkomend aan de richtlijnen van 29/09 werden volgende extra maatregelen genomen: (cfr update Corona protocol VHV van 14 oktober)

– momenteel bevinden we ons in code oranje binnen de handbalsport: +12j indoor is contact verboden.  Wedstrijden zijn niet mogelijk – trainingen zijn toegestaan maar contactloos.  Trainers dragen hun mondmasker de hele tijd, ook tijdens trainingen en wedstrijden onder de 12 jaar.

– wedstrijden zijn alleen nog toegestaan tot en met leeftijd van 12 jaar (geboortejaar 2008 & jonger)

– maximaal 1 ouder/supporter per spelend kind is toegestaan

– spelers en scheidsrechters komen omgekleed naar de accommodatie (slechts een minimale tijd voor aanvang van de wedstrijd).  Zij brengen hun eigen wedstrijdkledij mee en wassen deze ook zelf.

– kleedkamers, douches en kantine zijn nu gesloten

– wedstrijden en contactvormen zijn verboden voor iedereen ouder dan 12 jaar. Pass en shotoefeningen zijn toegestaan.  Bij individuele oefeningen voorzie een vast partner (met aandacht voor social distancing van 1,5m)

Dit zijn de huidige richtlijnen (update van 29/09) van toepassing voor de thuiswedstrijden die in sporthal Vordensteyn doorgaan:

 • In sporthal Vordensteyn in Schoten dient iedereen boven de 12 jaar een mondmasker te dragen behalve als ze aan het sporten zijn, op de spelersbank zitten of scheidsrechter zijn. Coaches en tafelofficials dienen steeds een mondmasker te dragen.  Ook op de tribune dienen er dus mondmaskers te worden gedragen vanaf de leeftijd van 12 jaar.
 • De kleedkamers van de sporthal zullen enkel toegankelijk zijn NA de wedstrijd.  Wij vragen dus aan alle verenigingen om in wedstrijduitrusting aanwezig te zijn.  Gezien het gebruik van de kleedkamers voor een wedstrijd niet mogelijk is vragen we ook om ten vroegste een half uur voor aanvang van de wedstrijd te verzamelen voor de sporthal. (met mondmasker en respect voor voldoende afstand). Bij slecht weer vragen we dat enkel de spelers en coach verzamelen in de inkomhal.  Supporters kunnen zich naar de cafetaria boven begeven maar blijven zeker niet in de inkomhal. Zodra de teams van de wedstrijd ervoor het terrein hebben verlaten zullen de spelers in de zaal worden toegelaten.  Er wordt ook gevraagd om niet van kant te wisselen na de rust. Enkel na de wedstrijd (dus ook niet tijdens de rust) kan er gebruik worden gemaakt van de kleedkamer.  We vragen om het gebruik van de kleedkamers te beperken tot het strik noodzakelijke (max 30 min per team). Deze werkwijze beperkt de kans op vermenging van verschillende sportbubbels en geeft meer ruimte om de kleedkamers te reinigen en te ontsmetten.
 • De supporters kunnen plaats nemen met mondmasker en na aanmelding (naam en GSM nummer te noteren in voorziene logboek) enkel op de voorziene plaatsen in de tribune. Bedoeling is dat de supporters op hun aangeduide plaats blijven zitten en dat spelers zich absoluut niet mengen tussen de supporters (voor of na de wedstrijd). Na de wedstrijd verlaten de supporters de sporthal.  Supporters van volgend wedstrijd vragen we om zelf hun stoeltje te ontsmetten.  (er zullen hiervoor doekjes ter beschikking staan en vuilbakken)
 • De capaciteit van de tribune is beperkt (tot 60 plaatsen).  Wij werken niet met een reservatiesysteem dus als de tribune vol zit dan kunnen we helaas niemand extra meer toelaten.
 • De spelers kunnen aan de opwarming beginnen eens ze daarvoor de toestemming hebben gekregen. Mondmaskers mogen pas worden afgenomen als de opwarming wordt begonnen.
 • Wij voorzien geen water via drankflessen. Spelers zullen dus zelf een drinkbus dienen mee te brengen.
 • De cafetaria is open en daar gelden de regels vanuit Horeca Vlaanderen.
 • Voor en na de wedstrijd zal er geen standaard begroeting (high five) zijn tussen de teams of met de scheidsrechters.  Begroeting is op afstand.

 De gemeente Schoten heeft ons eveneens gevraagd om dit nog eens extra aan alle clubs te communiceren en onder de aandacht te brengen:

 

Het gebruik van gezamenlijke douches en kleedkamers is op dit moment niet verboden volgens de federale of provinciale richtlijnen.

Maar omdat het vaak gaat om kleinere, vochtige en moeilijk te verluchten ruimtes waarin veel mensen op een kleine oppervlakte aanwezig zijn, houdt het gebruik ervan grote risico’s in voor een snelle verspreiding van het virus.

Daarom vragen we om het gebruik van douches tot een minimum te beperken of helemaal niet te gebruiken. 

Als één van de aanwezigen positief test op corona, worden alle mensen (ploeggenoten, overige mensen,…) die op hetzelfde ogenblik in de kleedruimte of douches aanwezig waren, automatisch beschouwd als een hoog risicocontact. Concreet heeft dit tot gevolg dat alle aanwezigen:

•          verplicht in quarantaine moeten

•          een coronatest moeten ondergaan

 We beseffen dat het veilig organiseren van competities in deze coronacrisis allesbehalve eenvoudig is.

 

Toch rekenen we erop dat iedereen de richtlijnen respecteert.

Algemene Coronaverantwoordelijke binnen HC Schoten: Tom Lovink (0476.49.51.15).

update 29/09/2020 richtlijnen uitwedstrijden

Dit zijn enkele richtlijnen van toepassing voor de uitwedstrijden.  Uiteraard kunnen er ter plaatse nog extra maatregelen zijn die werden opgelegd. 

 • De coach en ploegbegeleider krijgt via het secretariaat een update van de maatregelen die gelden bij de club op verplaatsing (als we die hebben ontvangen).  Indien niet check dan de website of facebookpagina van de bezoekende club.
 • Carpoolen is steeds met mondmasker op, eventueel 2 ramen open laten voor luchtcirculatie.
 • Kijk waar de juiste ingang is van de sporthal en de aangeduide looprichting.
 • Handen ontsmetten.
 • Steeds mondmasker op bij het binnenkomen van de sporthal.
 • Kijk na op welke manier je je moet registreren.
 • Neem plaats op de toegelaten plaatsen op de tribune en steeds met mondmasker op.
 • Bij bezoek aan de cafetaria, ga na welke richtlijnen daar gelden (Horeca Vlaanderen of die van de thuisclub)
 • afstand houden zeker t.o.v. personen die niet in je sport of ploegbubbel zitten.  Ga niet na de wedstrijd naar de tribunes als speler om je ouders te spreken.
 • Respecteer de afspraken vanuit de ploeg i.v.m. je eigen HCS tenue en breng deze zelf naar de wedstrijd mee.
 • Als kleedkamers mogen gebruikt worden, dan zeker met mondmasker op en bij voorkeur niet douchen (verhoogd risico op besmetting)
 • Kleedkamers moeten steeds ontsmet zijn nadat een vorig team aanwezig was.
 • Sportzak aan de bank zetten als kleedkamers niet mogen gebruikt worden.
 • Opwarmen voor de wedstrijd enkel in je eigen ploegbubbel.  Wachten tot het vorige team de sporthal heeft verlaten.
 • Coaches en officials moeten steeds een mondmasker dragen.
 • Scheidsrechters werken met elektronisch fluitje of manueel handfluitje.
 • Bij grote onregelmatigheden laten vermelden op het wedstrijdblad, de Corona verantwoordelijke daar aanspreken en Tom bellen op 0476/49.51.15 als het niet ter plaatse kan worden opgelost.
 • Als er tijdens de rust van kant moet worden gewisseld moeten de banken ontsmet zijn.
 • maximum met 2 personen aan de wedstrijdtafel met mondmasker en voldoende afstand houden.

update 01/09/2020

Vanuit de Vlaamse Handbalvereniging werden er protocollen opgesteld en richtlijnen met wat te doen in geval van hoog risico contact en een positieve test. De meest recente versies kan je terugvinden op volgende website: http://www.handbal.be/nl/corona

 Hou het voorlopig veilig en gezond

Het bestuur van HC Schoten

Leave a Comment